Apple en Digital (Life) Legacy

Sinds 2021 heeft Apple een functie toegevoegd, bekend als ‘erfeniscontact’ waardoor nabestaanden bij jouw data komen als jij er niet meer bent.

Lees verder

Sinds 2021 heeft Apple de functie ‘Erfeniscontact‘ toegevoegd, als onderdeel van ‘Digital Legacy’ (waar hebben we die naam eerder gehoord 😉) waardoor nabestaanden bij jouw data kunnen komen als jij er niet meer bent.

Dagelijks spreken wij met nabestaanden die via Apple proberen toegang te krijgen tot de iPhone, iPad of MacBook van een overleden familielid. Ze zijn daarbij op zoek naar dierbare herinneringen als foto’s, films en muziek tot documenten en e-mail voor de afwikkeling van de administratie. In het geval van een suïcide zijn de achterblijvers vaak op zoek naar antwoorden op het ‘waarom’ of hopen op een afscheidsmemo.

Apple werkt vrijwel nooit mee om door te schermen met internationale privacywetgevingen die stellen dat de medewerkers het niet mógen. Daarnaast geeft Apple aan dat ze ook niet kúnnen meewerken omdat het bedrijf de toestelcode of het wachtwoord ook nooit te weten is gekomen; het is tenslotte door de gebruiker zelf gekozen en het staat lokaal opgeslagen op het apparaat.

In dit artikel leggen wij jou uit hoe je via de nieuwe functie ‘Digital Legacy’ een erfeniscontact kan instellen, wat nodig is, welke gegevens gedeeld kunnen worden en wat er nog met onze hulp mogelijk is als dat niet geregeld is.

Erfeniscontact
Voor jouw digitale nalatenschap bij Apple, kan je nu een zogenaamd erfeniscontact aanwijzen die in het geval dat jij komt te overlijden, alsnog via een speciaal account (deels) bij jouw dierbare gegevens kan komen. Hij of zij moet wel een geldige kopie van de akte van jouw overlijden uploaden zodat het niet mogelijk is dat erfeniscontacten al vóór dat jij er niet meer bent, in jouw gegevens kunnen kijken.

Hoe stel je een erfeniscontact in?
Een erfeniscontact (of meerdere) kan je bij leven selecteren uit bijvoorbeeld jouw contactpersonen. Het is noodzakelijk dat je beschikt over:

  • Een iPhone, iPad of Mac met iOS 15.2, iPadOS 15.2 of MacOS Monterey 12.1 of nieuwer
  • Tweefactorauthenticate voor je Apple ID

Je kan iedereen aanwijzen als erfeniscontact, zolang hij of zij maar ouder is dan 16 jaar. Het is voor jouw erfeniscontact niet vereist om een Apple ID of Apple-apparaat te hebben.

Stappenplan

Het instellen van een erfeniscontact kan op zowel een Mac als iPhone of iPad. Hieronder het stappenplan om een erfeniscontact in te stellen via een iPhone:

Ga op een iPhone (of iPad) naar ‘Instellingen’ -> ‘Jouw naam’ -> ‘Wachtwoord en beveiliging’. Kies de optie Erfeniscontact en selecteer Voeg erfeniscontact toe om iemand toe te wijzen.

Je kan iemand toevoegen die deel uit maakt van je gezin, maar je kan ook een ander contact handmatig toevoegen.

Deel de toegangssleutel
Jouw erfeniscontact moet deze toegangssleutel (en later jouw akte van overlijden) in bezit hebben om toegang tot jouw digitale nalatenschap te kunnen aanvragen. Wanneer Apple die aanvraag goedkeurt, wordt deze sleutel ook gebruikt om een speciale Apple ID te configureren waarmee jouw erfeniscontact daadwerkelijk toegang krijgt tot jouw gegevens.

Wanneer je een contact hebt toegevoegd, kan je die persoon meteen de toegangssleutel sturen via iMessage en wordt de sleutel automatisch in het Apple ID van het erfeniscontact ontvangen. Daarvoor is wel iOS 15.2 of nieuwer bij de ontvanger noodzakelijk. Bij een oudere iOS-versie wordt gevraagd om het toestel te updaten.

Heeft jouw erfeniscontact geen Apple-apparaat? Via de instellingen van Erfeniscontact kan je de toegangssleutel bekijken en een kopie uitprinten en kan je het handmatig delen via mail of als PDF-document.
Het is natuurlijk altijd wel verstandig om (een printje van) die erfenissleutel te bewaren bij alle documenten over jouw (digitale) nalatenschap.

Erfeniscontact verwijderen
Je kunt altijd een eerder toegevoegd erfeniscontact verwijderen.
Ga op een iPhone of iPad naar ‘Instellingen’ -> ‘Jouw naam’ -> ‘Wachtwoord en beveiliging’ en selecteer ‘Erfeniscontact’.
Klik op de naam van het erfeniscontact en selecteer ‘Verwijder contact’.

Jij ontvangt per e-mail een bevestiging van het verwijderen, het voormalig erfeniscontact ontvangt geen melding van deze actie. Een eerder ontvangen toegangssleutel werkt niet langer.

Toegang vragen bij overlijden via Erfeniscontact
Heb jij als erfeniscontact een toegangssleutel ontvangen, dan kan je dat op je eigen Apple-apparatuur vinden via:

‘Instellingen’ -> ‘je naam’ -> ‘Wachtwoord en beveiliging’ -> ‘Erfeniscontact’.

Als je geen Apple-apparaat hebt (met de nieuwste iOS-versie), dan heb je waarschijnlijk een fysieke kopie of printje van de toegangssleutel gekregen.

Met de toegangssleutel, de akte van overlijden van de overleden persoon en een kopie van jouw legitimatiebewijs, kan jij als erfeniscontact terecht op de website digital-legacy.apple.com en toegang vragen tot de data in iCloud van de overledene.
Selecteer het erfeniscontact en kies ‘Vraag toegang aan’.

Volg de instructies en upload de akte van overlijden. Zodra Apple het verzoek en de documenten heeft goedgekeurd, ontvang je een mail en wordt er een speciaal erfeniscontact-Apple ID aangemaakt, bedoeld om de gegevens van de overledene in te zien of te downloaden.

Let op: Je krijgt dus niet het oorspronkelijke Apple ID met destijds bijbehorend wachtwoord!

Bewaar dit speciaal aangemaakte Apple ID goed en vanaf nu kan je inloggen op www.icloud.com.
Vanaf het moment dat jouw aanvraag is goedgekeurd, heb je drie jaar toegang tot het account. Daarna wordt deze speciale Apple ID verwijderd.
Het originele Apple ID en wachtwoord zullen niet meer werken en het activeringsslot wordt verwijderd op alle apparaten waarop je Apple ID werd gebruikt.

Wat kan een erfeniscontact inzien?
Apple geeft erfeniscontacten alleen toegang tot de gegevens die in iCloud staan en horen bij de Apple ID van de overledene.

Afhankelijk van wat de overledene wilde delen, zijn dat:

  • Contacten
  • Foto’s & video’s
  • Mail & agenda
  • Gezondheidsdata
  • Gesproken memo’s
  • iCloud-reservekopie(n)
  • Safari-bladwijzers en -leeslijst
  • Gesprekgeschiedenis (telefoon)
  • Bestanden & notities & herinneringen

 

Wat kan een erfeniscontact NIET zien?
Erfeniscontacten krijgen hierdoor nog steeds geen toegang tot de iPhone, iPad of Mac: de toegangscode of het wachtwoord van die apparatuur blijft namelijk onbekend. Je kunt dus geen gegevens inzien die lokaal op Apple-apparatuur is opgeslagen of niet geüpload zijn naar iCloud.

Let op: Als de overledene dus enkel de standaard (gratis) 5 GB aan iCloud-ruimte had geactiveerd, kan het zomaar zijn dat er weinig data is te vinden in iCloud.

Sommige gegevens, zoals films, muziek, boeken of abonnementen die je met je Apple ID hebt gekocht, en gegevens die zijn opgeslagen in je sleutelhanger, zoals betaalgegevens, wachtwoorden en passkeys, zijn niet toegankelijk voor je erfeniscontact.

Geen erfeniscontact of toegangssleutel?
Als er geen erfeniscontact is (en dus ook geen toegangssleutel), kunnen nabestaanden bij Apple proberen om alsnog toegang tot het account te vragen, het account permanent te verwijderen of het zogenaamde activeringsslot van apparatuur te verwijderen.
De noodzakelijke stappen en juridische vereiste daartoe kan je vinden bij Apple.

Toegang noodzakelijk tot apparatuur?
Ben jij een rechtmatige eigenaar of erfgenaam en is toch de toegang tot een Apple iPhone of iPad gewenst? Bekijk onze mogelijkheden op Toegang tot telefoon na overlijden.

Back To Top