Oplossing voor problemen met digitale erfenis 

Het afwikkelen van een erfenis lukt vaak niet meer zonder toegang tot de mobiele telefoon, computerapparatuur en online accounts van de overledene. Bedrijven in de uitvaartbranche krijgen hier dan ook steeds meer vragen over van nabestaanden. Per 30 augustus 2021 lanceert Zorg Diensten Groep (ZDG) daarom een nieuw bedrijf: Digital Life Legacy. Nabestaanden kunnen op juridisch correcte wijze toegang krijgen tot data van overledenen.

Lees verder

Digital Life Legacy werkt samen met uitvaart- en (na)zorgprofessionals om nabestaanden te ondersteunen bij het afwikkelen van de digitale erfenis. Een van de belangrijkste diensten is de hulp bij het toegankelijk maken van apparatuur en accounts. Na een overlijden, suïcide, ramp of ongeluk zoeken nabestaanden vaak naar antwoorden en persoonlijke gegevens. Dat is belangrijk voor het afwikkelen van de erfenis, maar helpt ook bij de rouwverwerking.

Digitale bezittingen

“Iedereen heeft tegenwoordig digitale bezittingen, zelfs een vierjarige”, licht Docent Digitale Nalatenschap Sander van der Meer toe. “Dat kunnen foto’s en video’s zijn die nabestaanden graag willen hebben vanwege de emotionele waarde. Maar het kan ook gaan om bezittingen met een financiële waarde, zoals bitcoins. Zonder codes of wachtwoorden is het heel lastig om erachter te komen wat een overledene precies had. Soms heb je zelfs een vingerafdruk nodig om apparatuur te ontgrendelen. Pas als je een erfenis gaat afwikkelen, loop je tegen dit soort praktische problemen aan.”

Privacy

Om privacy redenen weigeren technologiebedrijven meestal om nabestaanden toegang te verlenen tot accounts of apparaten. In Nederland vervalt het recht op privacy weliswaar na overlijden, maar in het buitenland is dat vaak anders geregeld. Internationaal opererende technologiebedrijven werken daarom vaak niet mee. Van der Meer: “Digital Life Legacy werkt samen met forensische data-experts om nabestaanden toch toegang te geven tot apparatuur en accounts van hun dierbaren. Dat gebeurt zorgvuldig; Digital Life Legacy kan aantonen dat alles op juridisch correcte wijze gebeurt. En uiteraard doen we dit alleen voor rechtmatige erfgenamen.

Maatschappelijke bewustwording

Digital Life Legacy gaat ook aan de slag om meer maatschappelijk bewustzijn te creëren voor de problemen bij burgers. Het bedrijf gaat presentaties verzorgen waarin inzichten, wettelijke kaders en praktische tips over het veiligstellen van dierbare data aan bod komen. “We streven naar een digitale nalatenschap die je zelf bij leven regelt”, licht Van der Meer toe. “Daarom willen wij ook onder andere notarissen en nalatenschapsprofessionals er bewust van maken dat ze met hun klanten over dit onderwerp in gesprek moeten gaan.”

Oproep vanuit de politiek

Mede dankzij een lobby van Sander van der Meer is recent ook onderzoek verricht door de Tweede Kamer naar de digitale nalatenschap. Uit dit onderzoek is gebleken dat Nederlanders behoefte hebben aan voorlichting en duidelijke regels rondom de digitale nalatenschap. Minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren riep de uitvaartbranche begin dit jaar op om meer aandacht te besteden aan bewustwording. Met de lancering van Digital Life Legacy (www.digitallifelegacy.nl) geeft ZDG hier gehoor aan.

Back To Top