Een boek voor zorgverleners

over digitale nalatenschap

Met een bijdrage van onder andere Sander van der Meer, van Digital Life Legacy, werd in de eerste week van april 2022 het boek “Levenseindezorg en de digitale nalatenschap. Een praktische gids voor zorgverleners” geschreven door expert palliatieve zorg Rob Bruntink. Dit boek laat zorgverleners zien hoe zij ernstig zieke patiënten kunnen helpen hun digitale nalatenschap op orde te krijgen. En waarom deze patiënten dat zouden moeten doen.

Lees het artikel

In de eerste week van april is het boek Levenseindezorg en de digitale nalatenschap. Een praktischegids voor zorgverleners verschenen. Het laat zorgverleners zien hoe zij ernstig zieke patiënten kunnen helpen hun digitale nalatenschap op orde te krijgen. En waarom deze patiënten dat zouden moeten doen.

‘Wat gebeurt er met mijn Facebook-account na mijn overlijden?’
‘Moet ik al mijn wachtwoorden doorgeven aan mijn nabestaanden?’

Aan het eind van het leven kan een patiënt zich opeens afvragen hoe hij moet omgaan met zijn digitale bezittingen. Door het boekje Levenseindezorg en de digitale nalatenschap te lezen, hebben zorgverleners de kennis in huis om hen advies te geven over tal van vragen. En zijn zij in staat te vertellen wat patiënten zoal kunnen doen om hun digitale nalatenschap te regelen of veilig te stellen.

Recent onderzoek toonde aan dat meer dan tachtig procent van de verpleegkundigen de digitale nalatenschap een belangrijk gespreksonderwerp vindt. Behalve de kennis hierover, staan er in dit boekje ook tips voor gesprekken over die digitale nalatenschap met ernstig zieke patiënten.

Zorgverleners die dit boekje lezen, komen dus beslagen ten ijs als patiënten zich willen verdiepen in hun digitale voortbestaan. Zij kunnen een zinvolle bron én gesprekspartner zijn voor de ernstig zieken die zij in de praktijk ontmoeten. Daarnaast is die kennis natuurlijk ook erg handig voor de digitale nalatenschap van de zorgverlener zelf.

De dagboeken en fotoalbums van vroeger staan nu allemaal online of in de telefoon. Wat moet daarvan bewaard worden als iemand komt te overlijden? Wat mogen nabestaanden wel of niet zien? Ernstig zieke patiënten kunnen niet vroeg genoeg nadenken over dergelijke vragen. Dit boekje stimuleert zorgverleners hun voorlichtende en begeleidende rol op dit gebied op te pakken.”

Sander van der Meer, expert digitale nazorg bij Digital Life Legacy

Wil je je patiënten ook helpen bij hun digitale nalatenschap? Het boekje is hier te koop (MORBidee).

Back To Top