Veel mensen maken gebruik van gezichtsherkenning, ook wel bekend als Face ID, om makkelijk en snel in te liggen op hun telefoon.
Je pakt je telefoon, houd hem 1 seconde voor je gezicht en… ontgrendeld!
Maar als jij bent overleden, kunnen jouw nabestaanden dan met deze techniek in jouw telefoon komen? Mag dat eigenlijk? En zou jij dat wel willen?
Het is belangrijk om te weten dat Face ID enkel werkt als:
- De telefoon binnen 48 uur eerder ook al eens is geopend met Face ID
- De telefoon (tussentijds) niet opnieuw is opgestart of een update heeft gekregen
- De batterij voor minimaal 10% is opgeladen
- De ogen zichtbaar zijn en er minstens 1 oog open is
Is de telefoon bv. uitgeschakeld geweest, heeft er meer dan 48 uur tussen een eerdere gelukte poging gezeten met Face ID of wordt het gezicht meerdere keren niet (goed) herkend, dan zal er altijd om de oorspronkelijk toegangscode gevraagd worden.
Tegenwoordig zal het daarom bijna nooit lukken om met gezichtsherkenning in de telefoon van een overleden te komen.
Ogen open?
Bij de instellingen van Face ID kan je echter aangeven dat je telefoon ook mag worden ontgrendeld als je ogen dicht zijn.
Hoewel deze functie standaard ‘uit’ staat, is het hierdoor mogelijk dat slechtziende, blinden of mensen met een glazen oog, ook gebruik kunnen maken van gezichtsherkenning.
Ja maar…
Natuurlijk zijn er voorbeelden van tweelingen, hele donkere zonnebrillen, testen in laboratoriums en 3D gezichten waarbij het is gelukt om Face ID voor de gek te houden. Maar de kans blijft gewoon bijzonder klein dat het jou gaat lukken, zeker binnen de eerste 48 uur na een overlijden.
Volgens Apple is er een kans van 1 op 50.000 dat de vinger van een ander jouw telefoon kan ontsleutelen en bij gezichtsherkenning schijnt dat 1 op 1.000.000 te zijn.
Tip
Je hebt bij Android en iOS telefoons de mogelijkheid om naast je eigen gezicht, nóg een ‘alternatief uiterlijk’ toe te voegen.
Zo zou je ervoor kunnen kiezen om het gezicht van je partner, kind of ander (vertrouwd) persoon toe te voegen. Er kunnen maximaal 2 gezichten in de telefoon worden opgeslagen.
Aanvaarden van de erfenis?
Natuurlijk is het begrijpelijk dat jij in de telefoon van jouw dierbare wil komen voor mooie herinneringen maar ook voor praktische zaken als de contacten en administratie.
Bedenk wel dat die telefoon pas jouw eigendom is als dat blijkt uit de wettelijke verdeling bij erfrecht of een testament. Want eenmaal in de telefoon zou jij daarmee (of iemand anders) ook handelingen kunnen verrichten zoals bv. telebankieren en waarmee je zomaar en misschien wel onbedoeld de erfenis ‘zuiver’ zou kunnen aanvaarden.
Hoe zou jij het zelf vinden?
Besef ook dat er morele en ethische bezwaren kunnen kleven aan het ‘kijken’ in de telefoon van een overledene. Daarnaast zou je ook informatie tegen kunnen komen die je misschien liever niet had gezien.