Wat te doen met het Facebookaccount van een overleden dierbare?

Wanneer een dierbare is overleden zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om te bepalen wat er met het Facebookaccount van diegene moet gebeuren. Facebook geeft een account van een overledene automatisch de herdenkingsstatus. Om dit te regelen volg je de volgende stappen. Ook lees je hieronder hoe je een account kan laten verwijderen.

Lees verder

Stap 1

Geef door aan Facebook dat je dierbare is overleden.

Via de volgende link: https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841 kun je als nabestaande aan Facebook laten weten dat een dierbare is overleden.

Stap 2

Geef onderbouwing dat de persoon echt is overleden

Via het formulier geef je aan wie er precies is overleden en wanneer dit is gebeurd. Omdat Facebook zeker van moet zijn dat deze persoon is overleden dien je bewijs mee te sturen van het overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van de rouwkaart zijn of een foto van het overlijdensbericht.

Stap 3

Wacht op reactie van Facebook

Het duurt meestal enkele dagen voordat Facebook het overlijden bevestigd heeft

Stap 4

Account krijgt een herdenkingsstatus

Op het moment dat Facebook heeft bevestigd dat de dierbare is overleden, krijgt het account van de persoon automatisch een herdenkingsstatus. Achter de naam van de overledene komt dan te staan “Ter nagedachtenis van”. Voor Facebook is de persoon op dit moment overleden en Facebook zal er nu dus ook zorg voor dragen dat vrienden geen meldingen meer ontvangen wanneer deze persoon bijvoorbeeld jarig zou zijn.

Alleen wanneer je dierbare je vooraf heeft uitgekozen als contactpersoon voordat hij overleed (bijvoorbeeld met dit stappenplan) (link naar eerder geschreven stappenplan) kun je als nabestaande het profiel van je dierbare nog bewerken. Zo kun je de profielfoto nog aanpassen door bijvoorbeeld de profielfoto te wijzigen. De Facebookpagina van de dierbare wordt zo een soort online monument. Als nabestaande heb je op deze manier alleen geen toegang tot privé berichten van je dierbare. Het is alleen mogelijk het profiel te bewerken. Over wat je precies kan doen lees je hier meer: https://www.facebook.com/help/1568013990080948. Wanneer je dierbare je vooraf niet heeft verkozen tot contactpersoon kun je na het overlijden niets meer bewerken aan het profiel en blijft  het profiel zoals de dierbare het heeft achtergelaten.

Stap 5

Account verwijderen

Wanneer je er niet voor kiest het account om te zetten naar een herdenkingsstatus dan kun je als nabestaande  via deze link: https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480 aangeven dat je wil dat het account wordt verwijderd.  Facebook zal dan contact met je zoeken om te controleren of je wel werkelijk een familielid bent.

Stap 6

Verzoek tot inhoud account

Normaal gesproken verleent Facebook nabestaanden wegens privacyredenen geen volledige toegang tot het account van een overledene. Maar je kunt als nabestaanden hiervoor wel een speciaal verzoek indienen via deze link: https://www.facebook.com/help/contact/398036060275245.

Inloggen met jouw wachtwoord

Je wachtwoord delen met je dierbaren

Wanneer nabestaanden het wachtwoord hebben van het Facebookaccount van hun dierbaren kunnen ze uiteraard zelf inloggen en de account aanpassen naar hun wensen. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat er niet “ter nagedachtenis van” achter het account komt te staan. Voor Facebook is de persoon dan ook nog in leven en Facebookvrienden kunnen dan ook nog notificaties zien over bijvoorbeeld de verjaardag van die persoon. Daarnaast gaat het tegen de gebruikersvoorwaarden van Facebook in die stellen dat alleen de oorspronkelijke gebruiker mag inloggen op de account en dat het verboden is anderen hierop in te laten loggen. Via deze link kan valt hier meer over lezen: https://www.facebook.com/help/146677972070075?helpref=related&ref=related

Back To Top