Hoe bereid je je Facebookaccount voor op je mogelijke overlijden?

Je hebt op Facebook de mogelijkheid om in te stellen wat er moet gebeuren met je Facebookaccount wanneer jij bent overleden. Zo kan je bijvoorbeeld er voor kiezen je account om te laten zetten in een herdenkingsaccount en die te laten beheren door een dierbare. Of je kan ervoor kiezen je account te laten verwijderen. Voor de eerste mogelijkheid is het noodzakelijk dat je een contactpersoon instelt. Dit is iemand die jouw account in beheer neemt op het moment dat jij bent overleden. Om deze persoon aan te stellen volg je de volgende stappen:

Lees verder

Stap 1

Stap 2

Ga naar het kopje “Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus” en klik op “bewerken”

Stap 3

Vul de naam in van een facebookvriend die jij als  contactpersoon wil voor jouw Facebookprofiel indien jij overlijdt.

Als je bent overleden heeft deze contactpersoon het beheer over jouw Facebookprofiel. Jouw profiel verandert dan naar een “herdenkingsstatus”. Dit betekent dat er achter jouw naam “Ter nagedachtenis van” wordt weergegeven op het moment dat jij bent overleden. Het is noodzakelijk dat degene die jouw herdenkingspagina gaat beheren een Facebookaccount heeft en vrienden met jouw is op Facebook. Dit betekent dus dat als jouw dierbaren niet op Facebook zitten zij helaas dus geen contactpersoon kunnen worden en dus ook niet jouw account kunnen beheren wanneer je bent overleden. Wat jouw contactpersoon allemaal kan en mag met jouw profiel is ook te lezen in dit menu. Bijvoorbeeld nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren of je profielfoto wijzigen. Meer informatie hierover is hier te vinden: https://www.facebook.com/help/1568013990080948 Een contactpersoon kan alleen jouw herdenkingsaccount beheren en kan geen privéberichten van jou lezen.

Stap 4

Stuur een bericht naar je contactpersoon

Als je de naam van je contactpersoon hebt ingevuld opent er een berichtvenster waarmee je diegene er van op de hoogte kan brengen dat jij hem of haar hebt aangewezen als contactpersoon

Stap 5

Leg vast of jouw contactpersoon wel of niet een bestand mag downloaden van al jouw gedeelde content op Facebook.

In dit bestand zit een overzicht van video’s, foto’s, en berichten die jij met je Facebookvrienden hebt gedeeld toen je nog in leven was. Door aan te vinken dat je toestemming geeft, mak je duidelijk dat jouw contactpersoon dit overzicht kan downloaden na jouw overlijden.

Het is ook mogelijk om je account te laten verwijderen als je er niet meer bent. Dit doe je onderaan het menu voor het instellen van een contactpersoon. Wanneer Facebook er op wordt geattendeerd dat jij bent overleden wissen ze je complete Facebookprofiel.

Door op deze link te klikken https://www.facebook.com/help/contact/651319028315841 kunnen jouw nabestaanden aan Facebook doorgeven dat jij bent overleden.

Zij moeten op deze pagina een formulier invullen waarmee ze aantonen dat jij overleden bent.  Via dit formulier kunnen zij Facebook verzoeken om van jouw pagina een herdenkingspagina te maken. Alleen wanneer jij je dierbaren vooraf hebt aangewezen als contactpersoon kunnen zij het beheer over jouw herdenkingspagina voeren. Als je dit van tevoren  niet hebt gedaan wordt wel het kopje “ter nagedachtenis van” aan je account toegevoegd, maar kunnen je dierbaren je account niet meer bewerken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld niet meer je profielfoto wijzigen. Zoals jij je account hebt achtergelaten blijft je account dan ook staan. Het is dus slim om snel een contactpersoon aan te wijzen als je wil dat je dierbaren je account nog kunnen aanpassen.

Je wachtwoord delen met je dierbaren

Als je wil dat jouw dierbaren toegang hebben tot je volledige account inclusief je privé berichten dan kan je handig zijn het wachtwoord van je Facebookaccount aan hen door te geven. Zo kunnen zij inloggen op jouw account en hebben ze de volledige controle over wat ermee gebeurt. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat er niet “ter nagedachtenis van” achter je account komt te staan. Voor Facebook is de persoon dan ook nog in leven en Facebookvrienden kunnen dan ook nog notificaties zien over bijvoorbeeld de verjaardag van die persoon. Daarnaast gaat het tegen de gebruikersvoorwaarden van Facebook in die stellen dat alleen de oorspronkelijke gebruiker mag inloggen op de account en dat het verboden is anderen hierop in te laten loggen. Via deze link kan je hier meer over lezen: https://www.facebook.com/help/146677972070075?helpref=related&ref=related

Back To Top