Hoe kom ik in de telefoon of computer van de overledene?

Suzette van vijftien overleed bij een verkeersongeval. Haar ouders wilden graag haar mobiel bekijken. Daar stonden natuurlijk veel foto’s op van Suzette en ook wilden ze – nu ze het niet meer aan haar konden vragen – weten wat haar de laatste dagen van haar leven bezig hield. Maar ze wisten de toegangscode niet.

Lees verder

Dierbare Data

Steeds vaker bewaren we onze foto’s, belangrijke contacten op telefoon, tablet of computer. Ook allerlei nuttige informatie zoals documenten voor de afwikkeling na een overlijden én vaak de wachtwoorden voor allerlei diensten worden digitaal bewaard. Digitale Nazorg kan die informatie -bijna altijd- weer terughalen. Dat geldt ook voor [gewiste] Sms’jes, WhatsApp-gesprekken, email, agenda-items, notities,
gesproken berichten en de voicemail

Digitale Nazorg

Wij gaan als echte rechercheurs aan de slag. En dat is niet zo vreemd, want vrijwel alle medewerkers van Digitale Nazorg zijn ook werkzaam binnen de politie. Ik ben gespecialiseerd in digitale forensische opsporingstechnieken. Daardoor weten we niet alleen wat er kan, op het vlak van digitaal opsporen, maar ook wat er mag. Zonder handtekening van een nabestaande, de rechtmatig eigenaar van de apparatuur van de overledene, gaan we dan ook niet aan de slag.

Herstellen

We kunnen ook gegevens van beschadigde apparatuur afhalen. Bij Suzettes mobiel was dat niet nodig, maar zelfs als er een tram over een iPhone heeft gereden is de kans zeer groot dat we de data nog kunnen achterhalen. In het geval van Suzette konden we vierhonderd foto’s aan de ouders overhandigen. We selecteren niet. Het kan dus goed zijn dat er foto’s tussen zitten die de ouders liever niet gezien hadden. Ze vertelden dat ze twee foto’s – van Suzette met haar vriendje – vernietigd hebben, maar dolblij waren met de rest van de teruggevonden herinneringen.

Digitaliseren en opzeggen

Ook belangrijke data van cassettebandjes, videobanden, dia’s, floppy’s etc. kunnen wij op cd of dvd zetten, of overzetten op de gegevensdrager die je wenst of ‘in de Cloud’ opslaan. Daarnaast kunnen we ook abonnementen en sociale media accounts opzeggen. Wat het opzeggen betreft, nog een goede tip: zeg telefoon en internetabonnementen van de overledene de eerste maanden nog niet op. Zonder internet en telefoon is het niet alleen heel lastig om veel abonnementen op te zeggen, je mist ook allerlei mogelijk belangrijke mails, whatsappjes en smsjes.

“Sander van der Meer, Digitale Nazorg, spreker NetwerkEvent 21 maart”

Back To Top