Toegang tot telefoon overledene
Dagelijks helpen wij nabestaanden met toegang tot de telefoon van een overledene voor het veiligstellen van dierbare herinneringen, het afwikkelen van administratieve zaken tot antwoorden op vragen na bijvoorbeeld suïcide.
Voor het achterhalen van de toestelcode en de volledige toegang tot de telefoon hebben wij echter wel de tijd nodig en kan het, afhankelijk van het merk/type telefoon, relatief kostbaar zijn, zie ook: Alles over toegang tot een mobiele telefoon na overlijden
Hieronder lees je wat je in de tijd tot de uitvaart zelf mogelijk al kan doen.
Simkaart
Er staat tegenwoordig geen dierbare data meer op de simkaart zelf maar met de volgende tip kan je oproepen beantwoorden die op het telefoonnummer van jouw dierbare binnenkomen, sms’jes lezen en zelfs WhatsApp-chats ontvangen en daarop reageren:
- Haal de simkaart uit de telefoon van de overledene en plaats die in andere smartphone
- Installeer WhatsApp op deze telefoon
- Als WhatsApp een back-up vind van de overledene, zet deze dan terug op de nieuwe telefoon
- Maak eventueel een WhatsApp-groep aan waarin je alle contactinfo van iedereen zou kunnen verzamelen voor een kaart, condoleance en de uitvaart.


PUK-code
Om een simkaart in een andere telefoon te gebruiken heb je wel de bijbehorende, 4-cijferig pincode nodig. In een aantal gevallen is dat standaard 0000 (4x nul) maar als je het niet weet of je hebt 3x een foute pincode ingegeven, dan kan je het resetten via de PUK-code die je vaak vindt bij het telefoonabonnement.
Als je ook de PUK-code niet weet, kan je contact opnemen met de provider van de simkaart.
In ons artikel over de SIM, PIN- en PUKcode vind je meer informatie over deze begrippen.
Abonnementen
Na een overlijden moet je nooit meteen abonnementen en lidmaatschappen op (laten) zeggen. In dit geval is het handig om het telefoonabonnement te behouden of over te sluiten.