Condole: Wat te doen met de mobiele telefoon van een overledene?

Condole is een app waarin herinneringen, troost en aandacht na overlijden samenkomen. Zij brachten Digital Life Legacy onder de aandacht bij hun volgers; wat kan je doen als je de toegangscode van je overleden dierbare niet hebt en welk mogelijke mooie of moeilijke gevolgen dit dan kan hebben voor nabestaanden als je kiest voor het laten ontgrendelen van deze telefoon.

Lees het artikel

Maar liefst 95% van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een smartphone waarvan 90% deze ook voor internettoegang gebruikt. Een smartphone stelt ons in staat om met elkaar in verbinding te staan, informatie tot ons te nemen en om ons dagelijks leven in vast te leggen. U zult begrijpen hoe waardevol de smartphone van een overleden dierbare hiermee is.

Wat maakt zijn of haar telefoon zo waardevol?

Vandaag de dag gaat vrijwel niemand meer zonder de telefoon de deur uit. We gebruiken hem om muziek te luisteren, een route te volgen en maken foto’s van de dingen die we ons visueel willen blijven herinneren.  Onze mobiele telefoon vormt daarmee een weerspiegeling van wie we als individu zijn. De apps die men gebruikt, de muziek die men luistert en de sites die men bezoekt. Het zegt veel over ons.

De verborgen waarde van een smartphone

Ik heb u net uitgelegd hoe intensief wij onze mobiele telefoon gebruiken en welke waardevolle herinneringen een smartphone ons op kan leveren. Maar een smartphone is meer dan de verzamelplek voor dierbare herinneringen. Steeds vaker gebruiken we onze smartphone als toegangsbewijs, als betaalmiddel en regelen we er tal van zaken mee. Zou u daarom niet willen weten wat voor diensten in gebruik waren en daar de inhoud van willen bewaren? Denk aan online (opslag)diensten, sociale media kanalen maar ook garantiebewijzen, gespaarde punten en het bezit van cryptovaluta.

Wat kunt u met de telefoon van uw dierbare doen?

Het is raadzaam om het telefoonabonnement van uw overleden dierbare daarom niet zomaar op te zeggen of links te laten liggen. Het kan u herinneringen in de vorm van foto, video, geluid en tekstberichten geven. En kan u daarnaast antwoorden geven na een ongeval, moord of zelfmoord.

Kijkend naar alle waardevolle herinneringen, data en kansen, maakt het op het eerste gezicht aanlokkelijk om de telefoon van uw overleden dierbare direct in te gaan. Toch is dit niet zonder risico.

U moet zich beseffen dat wanneer u de telefoon van uw overleden dierbare in gaat, u mogelijk dingen tegen zult komen die u liever niet had willen zien of weten. Denk daarbij aan privé berichtgeving tussen uw dierbare en mensen die u niet mag, pesterijen waar u niet van op de hoogte was, (negatieve) gedachten die hij of zij in een notitieblok bijhield of (schokkend) beeldmateriaal wat u liever niet had willen zien. Het kan uw beeld van de overledene veranderen en daarmee dus ook een ander gevoel en beeld geven als u op voorhand van hem of haar had.


Ik wil (toch) de telefoon van mijn dierbare in

Wanneer u besluit om ( toch) de telefoon van uw dierbare in te willen, zijn er twee scenario’s denkbaar.

Eén is; U heeft de toegangscode van de telefoon en kunt dus gemakkelijk bij de privé gegevens van uw overleden dierbare.
Twee is; U heeft geen toegangscode en kunt dus niet zomaar de telefoon in. Ik zal beide gevallen toelichten.

Ik heb een toegangscode van de telefoon:
Aangezien u een toegangscode heeft is het snel en eenvoudig om in de telefoon in te loggen. Ik zou u adviseren om alle foto’s, video’s, geluidopnamen en het whatsapp verleden te downloaden. Zo kunt u deze voor altijd bewaren. Ook de notities kunnen waardevolle berichten bevatten en zijn eenvoudig via de mail te delen. Verder kunt u kijken welke apps er op de telefoon aanwezig zijn en of er (betaalde) abonnementen bij zitten die u op dient te zeggen. Denk daarbij aan een deurbel abonnement, alarmsysteem of muziekstreamingsdienst als Spotify bijvoorbeeld. Deze kunt u uiteraard ook bekijken om te zien welke muziek uw dierbare graag of als laatst heeft beluisterd en de muzieklijst vervolgens met uzelf via de mail delen.

Ik heb geen toegangscode van de telefoon:
Dit is vervelend maar wees gerust. Ook wanneer u geen toegangscode tot de telefoon heeft, is het niet direct onmogelijk. Het bedrijf Digital Life Legacy is een organisatie die u hierbij kan helpen. Digital Life Legacy is het kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap en met een slagingspercentage van meer dan 85% is de kans groot dat het hen gaat lukken om u alsnog te voorzien van de gewenste inlogcode en/of informatie. Daarnaast kunnen zij ook voorzien in forensisch onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld van waarde zijn wanneer vragen overheersen als gevolg van suïcide.

Wat uw keuze ook zal zijn. Blijft u zich er wel van bewust dat u dingen tegen kunt komen die u liever niet had willen zien/ weten. Denk er dus goed over na of u daar klaar voor bent en dit ook aan kunt.

Bronnen: CBS en Digital Life Legacy

Back To Top