Facebook van uw overleden dierbare opzeggen?

Direct na een overlijden het Facebook-account opzeggen lijkt logisch, maar dat kan waardevolle digitale herinneringen wissen en toegang tot andere online diensten in de weg zitten.

Lees verder

Facebook van uw overleden dierbare opzeggen?

Direct na een overlijden het Facebook-account opzeggen lijkt logisch, maar dat kan waardevolle digitale herinneringen wissen en toegang tot andere online diensten in de weg zitten.

Lees verder

Waarom je een Facebook-account niet meteen moet opzeggen na een overlijden

Het verlies van een dierbare is een moeilijke en emotionele periode. Naast het omgaan met het verdriet en de praktische regelingen, moeten we ook nadenken over de digitale erfenis van de overledene. Een van de meest voorkomende stappen die mensen willen nemen, is het opzeggen van het Facebook-account van hun geliefde. Hoewel dit begrijpelijk is, zijn er goede redenen om dit niet overhaast te doen. In dit artikel vertellen wij waarom je een Facebook-account niet meteen moet (laten) opzeggen na een overlijden.

Digitale herinneringen

Een Facebook-account kan dienen als een kostbare bron van digitale herinneringen. Foto’s, berichten, en interacties met vrienden en familieleden vormen een online archief van de persoonlijkheid en het leven van de overledene. Het behouden van dit account kan helpen bij het bewaren van deze waardevolle herinneringen voor toekomstige generaties. Het kan troost bieden om af en toe door de oude berichten en foto’s te bladeren en te reflecteren op de mooie momenten die zijn gedeeld.

Inloggegevens en online accounts

Een minder bekend feit is dat veel mensen hun Facebook-account ook gebruiken om in te loggen op andere websites en diensten. Dit wordt vaak gedaan via de “Login met Facebook” knop die je op veel websites ziet. Als je het Facebook-account van de overledene meteen opzegt, loop je het risico dat je toegang verliest tot andere online accounts die aan dat Facebook-account zijn gekoppeld. Dit kan onder andere problemen veroorzaken met het verkrijgen van toegang tot e-mails, online winkels, en andere belangrijke digitale bronnen die de overledene gebruikte.

Om te weten welke apps en websites gekoppeld zijn, open je de Facebook-App op een telefoon en ga je via “Menu” naar “Instellingen en Privacy” -> “Instellingen” -> “Apps en websites” en volg je de instructies hieronder vanaf punt 4.

Op een computer of laptop volg je deze stappen:

  1. Log in op Facebook en ga naar “Privacycontrole” via www.facebook.com/privacy/checkup
  2. Selecteer “Je gegevensinstellingen op Facebook”
  3. Klik op “Doorgaan”
  4. Je ziet een lijst met App en websites waarbij ooit is ingelogd met Facebook.

Selecteer wat je wilt verwijderen, of alles van de tijdlijn moet worden verwijderd en of er een melding moet worden gestuurd.

Informeren van vrienden en contacten

Het opzeggen van een Facebook-account kan abrupt zijn voor vrienden en contacten van de overledene. Als je als nabestaande nog toegang hebt tot het account, kan je het gebruiken om belangrijke informatie te delen, zoals overlijdensberichten en details over de uitvaart. Door het account actief te houden, kunnen vrienden en contacten op de hoogte blijven van deze belangrijke informatie en kunnen ze hun steun betuigen aan de nabestaanden.

Het behouden van online identiteit

Voor sommige mensen is hun online identiteit net zo belangrijk als hun offline bestaan. Het opzeggen van het Facebook-account van de overledene kan voor nabestaanden aanvoelen als het verwijderen van een stukje van de persoon zelf. Het behouden van het account kan helpen bij het behouden van deze online identiteit en het gevoel dat de persoon nog steeds aanwezig is in de digitale wereld. Een van de mogelijkheden is dan ook om het Facebook-account om te zetten in een zogenaamde “In memoriam-pagina”. Hoe je dat moet doen kan je lezen op onze kennisbank: https://digitallifelegacy.nl/herdenkingsstatus-facebook/

Denk goed na

Hoewel het dus begrijpelijk is dat je snel actie wilt ondernemen na het overlijden van een dierbare, is het belangrijk om goed na te denken voordat je definitief besluit om het Facebook-account op te (laten) zeggen.

Enerzijds kan het toegang verlenen tot andere online accounts, is het een handige manier om vrienden en contacten te informeren over de uitvaart en de periode daarna maar ook een manier om herinneringen levend te houden in de digitale wereld.

Anderzijds wil je zaken afsluiten, heeft de overledene misschien eerder aangegeven juist niet te willen doorleven op internet en bestaat er kans op identiteitsfraude met gegevens van jouw dierbare die blijven rondzwerven op het internet.

Back To Top