Checklist digitale nalatenschap

In de presentaties van Digital Life Legacy maken we bezoekers bewust van de digitale nalatenschap. In de pauze en daarna krijgen we altijd de vraag hoe en waar je dat dan zou kunnen vastleggen. Op deze pagina vind je aan aantal voorbeelden van on- en oflline checklisten en die al dan niet gratis of betaald de mogelijkheid bieden om e.e.a. vast te leggen.

Lees het artikel

Doordat de bewustwording toeneemt over de digitale nalatenschap, krijgen wij geregeld de vraag of er checklists bestaan om aan te geven wat je hebt en wat je wel of niet zou willen met jouw online accounts, sociale media, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Hieronder vind je een aantal bekende checklists maar ook platformen en apps die (ook) de mogelijkheid bieden om jouw wensen op het gebied van de digitale nalatenschap vooraf vast te leggen.

Ben jij of ken jij een bedrijf, organisatie of platform die voorziet in het vastleggen van de digitale nalatenschap en die we zeker ook zouden moeten benoemen? laat het ons weten en we nemen contact op.

Hoewel checklists een toegevoegde waarde kunnen hebben, is er nog geen consistente, internationale wetgeving op dit gebied.
Wil je inhoudelijk meer weten over ontwikkelingen aangaande dit onderwerp, wat er nu wel en niet mogelijk is en de juridische uitdagingen, volg dan de geaccrediteerde Masterclass digitale nalatenschap via Docendo Uitvaartopleidingen.

Checklists Digitale Nalatenschap:

“Als gezonde twintiger je digitale nalatenschap opstellen: waarom zou je dat doen? Misschien niet direct waar je aan denkt om je zondagmiddag aan te besteden maar wel echt ontzettend belangrijk. Vind ik dan.

Eigenlijk zolang ik mij kan herinneren leef ik met een angst voor de dood. Inmiddels heb ik daar mijn draai in gevonden en ben ik ook dankbaar voor deze bewustwording. Want door juist bij leven bezig te zijn met de dood en jouw gegevens en wensen vast te leggen, bespaar je je nabestaanden veel rompslomp. Helemaal nu ons leven zich steeds meer digitaal afspeelt.

Omdat ik online niets passends en van ‘deze tijd’ kon vinden, heb ik zelf dit document opgesteld. In eerste instantie voor mijn kennissenkring maar nu dus ook hieronder te downloaden.

Ik hoop dat dit digitale nalatenschap document je inspireert en helpt om een overzicht te maken zodat je deze aan je partner, ouders of vriend(in) kunt geven. Maak er bijvoorbeeld een jaarlijks ritueel van. Die van mij ligt in ieder geval op een top secret plek verstopt maar natuurlijk hoop ik dat het nog heel lang duurt voordat deze geopend wordt.. Veel succes ermee!”

De 32-jarige Tessa is de oprichtster van Rauwdauw en maakte in 2023 een carrièreswitch van marketeer naar uitvaartbegeleider. Deze twee passies combineert zij nu op een nieuw platform waar zij onder andere blogs en haar podcast “Dealen met de Dood” publiceert. Hiermee wil zij anderen inspireren en aan het denken zetten over de dood.

YEAH! Jij gaat het doen: je digitale nalatenschap regelen!
Eerst meer weten over wat een digitale nalatenschap precies is? Kijk dan eens naar deze aflevering van De Dikke Data Show of deze uitzending van Radar.

DE CHECKLIST
Breng vandaag je digitale nalatenschap in kaart. Wat heb je eigenlijk allemaal aan accounts en gegevens online staan?
Download onze checklist, sla ‘m op (bijvoorbeeld op je bureaublad) en vink aan wat je hebt. daarmee is de basis gelegd. Het kost je zo’n 5 minuten. In de checklist vind je ook ruimte om op te schrijven wat er met accounts en data moet geburen en wie toegang zou moeten krijgen.

GELUKT?
Misschien voelt het best gek om zo’n lijstje in te vullen. Wat vond je van deze opdracht?

HET VERHAAL VAN MARGO
Margo worstelde met de digitale nalatenschap van haar zoon. Ze wist niets over zijn wensen en grenzen. Wat mocht ze lezen en wat niet? Lees meer in dit interview.

Uit voorzorg: de naastenwijzer
In de Naastenwijzer leg je vast wie jouw dagelijkse belangen behartigt als je dit (tijdelijk) niet meer kunt. Stel dat jou iets overkomt waardoor je niet meer in staat bent om aan te geven wat je wilt, dan kunnen je naasten direct in actie komen. Maar weten zij wat jouw wensen zijn? En heb je daar zelf al over nagedacht?

Je weet maar nooit
Als je niets vastlegt, kan het voor je naasten een ingewikkelde zoektocht zijn om de benodigde gegevens te verzamelen en in jouw geest te handelen. Wie is in geval van nood je contactpersoon, wie zorgt voor je huisdieren, heb je een behandelpaspoort en/of codicil, heb je gedacht aan een voogdij- verklaring wanneer je minderjarige kinderen hebt, waar zijn je (bank) gegevens te vinden en welke verzekeringen en abonnementen heb je eigenlijk? En niet onbelangrijk: wat moet er gebeuren met je digitale ‘leven’ op sociale media?

Nu, voor later en daarna…
Misschien denk je: ik ben nog te jong om daarover na te denken, of schuif je het steeds voor je uit. Het ‘juiste moment’ om de Naastenwijzer in te vullen is er niet, maar toch raad ik je aan om er zo snel mogelijk mee te beginnen. Zie de Naastenwijzer als een praktisch hulpmiddel. Loop erdoorheen met je naasten en bespreek aan de hand hiervan de alledaagse formaliteiten en de essentiële levensvragen met elkaar. Nu, voor later en daarna.

Simpel en snel invullen
In deze Naastenwijzer vind je verschillende checklists, ook voor de digitale nalatenschap. Om het zo eenvoudig mogelijk te houden hoef je bij de meeste vragen alleen maar aan te vinken wat op jou van toepassing is. Een sterretje achter een woord wil zeggen dat je hierover in de begrippenlijst achterin meer informatie kunt vinden.

Hoe blijft de Naastenwijzer up-to-date?
Er kan veel veranderen in de samenleving. Denk alleen al aan de ontwikkelingen in de sociale media. Op de website (naastenwijzer.nl) maak ik kenbaar wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op de Naastenwijzer. Dat kan meteen een mooie aanleiding zijn om even stil te staan bij wat je hebt ingevuld en of je daar nog achter staat.

Rechtsgeldig
Wanneer je de Naastenwijzer ondertekent en voorziet van een datum
is hij rechtsgeldig. Je nabestaanden zijn dan verplicht je wensen uit te voeren. Omdat er in jouw leven uiteraard ook veel kan veranderen, kun je de Naastenwijzer altijd weer aanpassen. Zolang je het boekje opnieuw ondertekent en dateert blijft het rechtsgeldig.

Berg dit document goed op
Je bewaart de Naastenwijzer thuis. Berg hem goed op, bij voorkeur achter slot en grendel. Laat je contactpersoon/vertegenwoordiger én erfgenamen weten dat je een Naastenwijzer hebt en waar ze het boekje kunnen vinden.

Kijk voor meer informatie over de Naastenwijzer op www.naastenwijzer.nl

Je wilt vanzelfsprekend al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat je familie na jouw overlijden niet in een administratief doolhof beland en dat ze bekend zijn met jouw wensen. Doehetzelf Nalatenschap maakt het vanaf eind mei 2024 mogelijk om in een sterk beveiligde omgeving ook je eigen nalatenschap volledig voor te bereiden.

Uiterst eenvoudig leg je vast wie je erfgenamen zijn en met welke organisaties je te maken hebt. Of het nu gaat om banken, verzekeraars of goede doelen, van nagenoeg alle organisaties zijn de gegevens aanwezig, je hoeft ze alleen maar te selecteren. Door bijvoorbeeld saldo’s, de waarde van je woning en de hypotheekstand in te voeren geven we je op basis van je huidige situatie een heldere indicatie van de erfbelasting welke jouw erfgenamen later verschuldigd zijn.

Ook aan je digitale nalatenschap is gedacht. We maken het mogelijk dat jij zelf bepaald wat er na jouw overlijden met onder meer je social media accounts en je apparatuur gebeurt. En vindt jij dat je nabestaanden toegang mogen verkrijgen, dan voorkom je dat ze belemmert worden door ontbrekende inloggegevens.
Verandert je situatie? Geen probleem. Je kunt op ieder moment inloggen om gegevens te actualiseren of aan te vullen.

Op een bepaald moment maken de personen welke jij hebt aangewezen om je nalatenschap af te wikkelen melding van je overlijden. Dan controleren we eerst of je daadwerkelijk bent overleden. Zo borgen we dat de informatie pas na je overlijden toegankelijk wordt. Met Doehetzelf Nalatenschap wordt jouw nalatenschap vervolgens efficiënt en moeiteloos afgewikkeld. Precies zoals jij het voor ogen hebt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je op de site www.doehetzelfnalatenschap.nl in voor de nieuwsbrief over dit product.

Hoi! Wij zijn My Goodbye.

Dé app om alles vast te leggen rondom je afscheid en nalatenschap.
Ik hoor je denken: Ja, dat komt later wel! Live life to the max! YOLO en waar is het feestje? Maar besef wel: you only die once too

En wanneer dat is, dat weet niemand. Maar één ding is wel zeker; je nabestaanden kunnen jou dan niet meer vragen hoe je je nalatenschap geregeld wil hebben. 70% van de Nederlanders overlijdt zonder plan en zadelt hun dierbaren op met extra verdriet en een onnodig zwaar rouwproces.
Geen prettige gedachte natuurlijk maar wel iets om af en toe bij stil te staan.

Met My Goodbye kan je alle fiscale, emotionele, juridische en financiële zaken vastleggen in één easy to use app, veilig in de hemel ehh cloud…
Van social media passwords tot uitvaart playlists en van je bankgegevens tot de verdeling van je nalatenschap. Want als je alles nu goed regelt geeft dat jou én je dierbaren een goed en gerust gevoel zodat je samen weer zorgeloos van het leven kan genieten.
My Goodbye. één app voor alles wat je achterlaat.


Erik en Françoise zijn dit initiatief gestart naar aanleiding van hun persoonlijke ervaringen.

Erik Beek: “Ik verloor mijn beste vriend terwijl wij aan het telefoneren waren. Hij overleed plotseling op jonge leeftijd door een auto ongeluk. Ik heb van dichtbij ervaren hoe erg zijn ouders en naasten worstelden met veel onbeantwoorde vragen en hoe weinig ze wisten over zijn sociale kring. Dat deed ze zichtbaar veel pijn.”

Françoise Nieuwland: “Ik verloor een van mijn beste vriendinnen nadat ik zelf net gescheiden was. Ik realiseerde me hierdoor hoe kwetsbaar mijn kinderen waren. Ik besefte dat ik mijn dierbaren en mijn kinderen zou opzadelen met heel veel chaos als ik onverwachts uit het leven gegrepen zou worden, omdat ik niks goed geregeld en vastgelegd had. Ik besloot direct een testament op te laten stellen. Dat gaf al enorme rust. Maar goed geregeld betekent zoveel meer. Maar hoe verzamel je, organiseer je en bundel je dat? En hoe vinden je nabestaanden dat allemaal (op tijd)?”
Bekijk de flyer van MyGoodbye

Back To Top